108
Fystester för hockeyspelare är ett klurigt och komplext ämne om man skall sätta sig in i det på djupet. I den här texten sammanfattas några användbara tips att använda sig av när man skall planera och genomföra sina fystester.
Det finns väldigt många tester att välja mellan för att testa olika fysiska delkapaciteter. Några frågor att ställa sig när man väljer test:
– Vilken grupp eller individ har jag framför mig? (ålder? Storlek på gruppen?)
– Kostnad: Får testet kosta pengar eller skall det vara gratis?
– Utrustning: Vilken utrustning har jag/vi tillgång till och hur kan jag mäta det jag vill mäta med den här utrustningen? All utrustning är inte av hög kvalitè så var noggrann med ditt val av utrustning.
– Vad (vilken fysisk delkapacitet) vill jag testa? Vilket test passar bäst för att mäta det?
– Och kanske den viktigaste frågan: Om en spelare presterar bättre på det här testet – Ökar sannolikheten att de har utvecklat en fysisk delkapacitet som gör att de skapar bättre förutsättningar för att hjälpa deras prestation på isen?
Oavsett vilket eller vilka tester man väljer är det VÄLDIGT viktigt att man förklarar för de/den som skall utföra testet vad syftet med testet är. Brist på beskrivning av syfte verkar vara något som upplevs som vanligt förekommande bland idrottare och att en beskrivning av syftet kommer öka deras motivation att utföra och prestera på testet (1).
Vissa delkapaciteter lämpar sig bättre och sämre att testa på is. Det kan tyckas att alla tester är bättre att utföra på is kontra utanför isen eftersom det är på is ishockey spelas. Det här stycket skall inte ses som en debatt för eller emot is-tester men det finns några saker man kan ta hänsyn till när man resonerar kring detta:
– Är det optimalt att testa det jag vill testa på is? Det vill säga – Lämpar sig den här delkapaciteten att testa på is?
– Om man har identifierat en delkapacitet som är viktig för ishockey kan det vara så att det är bättre att testa den utanför isen för att de tester som finns tillgängliga för den delkapaciteten lämpar sig bättre att genomföra utanför isen.
– Precis som ovanstående punkt kan förhållandet vara det omvända, det vill säga att vissa delkapaciteter passar utmärkt att testa på is.
– Ett test som genomförs på is behöver inte vara det bästa för en viss delkapacitet, men det kan vara ett test som är ett mått på en is-specifik egenskap.
Om man har möjlighet att genomföra tester både på isen och utanför isen kan dessa kombinera varandra på ett utmärkt sätt.
Nedan följer några tips på genomförandet av de tester du valt:
– Standardisera genomförandet: Den enskilt viktigaste punkten. Detta innebär att man säkerställer att förutsättningarna är likadana vid de olika testtillfällena för att kunna säga att en eventuell förändring beror på en förändring i prestation och inte i förutsättningar. I förutsättningar ryms exempelvis att testet utförs med liknande förutsättningar gällande; veckodag, tid på dygnet, i samma lokal, samma underlag, med samma utrustning och dylikt.
– Planera noggrant: Detta låter som en självklarhet men misstag och fel kan undvikas genom att planera exakt hur genomförandet skall gå till och att förbereda eventuella protokoll och liknande på förhand. Tänk igenom hur många personer som behöver hjälpa till med genomförandet och att alla vet precis vad som skall göras.
– Tänk igenom förutsättningarna ordentligt: Hur behandlas misslyckade försök? Vad händer om en spelare inte gör exakt som tanken är?
Anton Edlund
Den samlade forskningen visar positiva ledarbeteenden kan ha goda effekter på barn- och ungdomsidrottares hälsa och välmående och glädje till idrotten...
Läs mer
Under flera år har det höga antalet hjärnskakningar inom ishockey debatterats, både nationellt och internationellt...
Läs mer
Av alla spelare som valdes i NHL-drafterna mellan 1981 och 2003 så var det ungefär 60% som aldrig spelade en NHL-match...
Läs mer
Hockeyakademin är en plattform utvecklad av
Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med Svenska Spel
Andra initiativ
svenskhockey.tvVåra sponsorer
Svenska Spel