79
17 spelare från Danmarks U20 landslag deltog i en studie om snabbhetsuthållighet (speed endurance training, SET). I studien så undersöktes effekterna av fyra veckors intensifierad träning på prestanda och maximal syreupptagningsförmåga. Resultaten visade att den intensifierade träningen förbättrade spelarens prestation under intermittent on-ice träning samt ökade deras maximala syreupptagningsförmåga.
Studiens upplägg var fördelade i två block om vardera fyra veckor. I det första blocket utförde en grupp på elva spelare SET. Den andra gruppen bestod av sex spelare och de tränade vidare som vanligt. Efter fyra veckor bytte grupperna med varandra så att båda grupperna fick utföra SET.
Träningen utfördes på is tre gånger/vecka i samband med spelarnas lagträning. Det gick till genom att spelarna bytte ut de sista 15-25 minuterna av ordinarie lagträning mot SET. Programmet bestod av maxåkningar i 20s följt av 120s vila. Vecka ett åkte spelarna 6x20s/pass, vecka två 8x20s/pass och vecka tre och fyra 10x20s/pass.
Ett antal tester utfördes off-ice och on-ice totalt tre gånger; innan block 1, mellan block 1 och 2 samt efter block 2. På is utfördes 5-10-5m, 30m sprint rakt fram och ett maximalt intervalltest i form av Yo-Yo testet. Yo-Yo testet består av 20m upprepade sprinter fram och tillbaka med 10s vila mellan varje repetition. Sträckan ska utföras på kortare och kortare tid till ljudet från en ljudinspelare tills spelaren behöver bryta. De mest relevanta testerna off-ice var kroppssammansättning, countermovement jump samt uthållighetstest på cykel.
Spelarna åkte 14% längre på Yo-Yo testet (från i genomsnitt 2400m till drygt 2700m). Spelarna förbättrade varken sina värden på 5-10-5m eller på 30m sprint. Off-ice ökade spelarna den fettfria kroppsvikten med i genomsnitt 1,7kg. VO2max på cykel förbättrades med nästan 5%, men träningen gav ingen effekt på countermovement jump.
Dennis Schirmer, fysioterapeut Tre Kronor
Oscar Björsfält, fysioterapeut juniorkronorna
Under senare tid har flera svenska idrottsklubbar börjat implementera mer strukturerade talangutvecklingssystem med tidigare selektering...
Läs mer
Skador och sjukdomar är vanligt förekommande inom ishockey. I en norsk studie (1) där man tittade på spelare mellan 15-20 år rapporterade 1 av 4 spelare skade- eller sjukdomssymptom under en ettårsperiod...
Läs mer
Huvudvridningar är en viktig del för både försvar- och anfallsspel. Det gör att spelarna kan läsa spelet snabbare och få användning för den individuella tekniken i matchsituationer...
Läs mer
Hockeyakademin är en plattform utvecklad av
Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med Svenska Spel
Andra initiativ
svenskhockey.tvVåra sponsorer
Svenska Spel