243
23 kvinnliga universitetsspelare fyllde i en kostdagbok under en vecka. Under den här veckan hade spelarna två matcher, tre ispass samt fysträning. Forskarna uppmanade spelarna att äta som vanligt.
Majoriteten av spelarna var i energibalans. Det betyder att de fick i sig ungefär lika mycket energi som deras uppskattade energiförbrukning.
Spelarna låg strax under rekommenderat intag av kolhydrater. Vid tränings- och matchdagar fick spelarna i snitt i sig 4,5-4,8 g kolhydrater/kg kroppsvikt. Rekommendationen vid en timmes måttlig träningsbelastning per dag är 5-7 g kolhydrater/kg kroppsvikt.
I genomsnitt åt spelarna 1,4 g protein/kg kroppsvikt vilket är inom rekommendationen på 1,2-2,0 g/kg kroppsvikt.
Inte ens hälften av spelarna nådde upp till det rekommenderade intaget av viktiga näringsämnen som järn, D-vitamin och kalcium. I just den här studien var det faktiskt ingen spelare som nådde upp till det rekommenderade intaget av D-vitamin. En viktig källa till D-vitamin är solljus. Eftersom hockey spelas inomhus löper hockeyspelare sannolikt större risk för D-vitaminbrist jämfört med utomhusidrottare.
Det var även en majoritet av spelarna som inte fick i sig den rekommenderade dosen av kalium, magnesium och E-vitamin. Forskarna diskuterar att näringsbristen bland spelarna kan vara resultatet av dåliga kostval och en hög konsumtion av raffinerad/processad mat.
Sammanfattningsvis:
Spelarna i den här studien var i energibalans, vilket är viktigt. Vidare fick de i sig tillräckligt med protein, däremot skulle de tjäna på att äta mer kolhydrater och generellt mer näringsrik mat.
Dennis Schirmer, fysioterapeut Tre Kronor
Oscar Björsfält, fysioterapeut juniorkronorna
Under senare tid har flera svenska idrottsklubbar börjat implementera mer strukturerade talangutvecklingssystem med tidigare selektering...
Läs mer
Skador och sjukdomar är vanligt förekommande inom ishockey. I en norsk studie (1) där man tittade på spelare mellan 15-20 år rapporterade 1 av 4 spelare skade- eller sjukdomssymptom under en ettårsperiod...
Läs mer
Huvudvridningar är en viktig del för både försvar- och anfallsspel. Det gör att spelarna kan läsa spelet snabbare och få användning för den individuella tekniken i matchsituationer...
Läs mer
Hockeyakademin är en plattform utvecklad av
Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med Svenska Spel
Andra initiativ
svenskhockey.tvVåra sponsorer
Svenska Spel