Höft- och ljumskproblem bland elithockeyspelare. Ett samarbete mellan Umeå Universitet och Svenska Ishockeyförbundet
125
Bakgrund
Som många inom hockeyvärlden känner till är höft- och ljumskproblem vanligt förekommande bland ishockeyspelare (1,2,3). Tidigare forskning har visat att problemen är utbredda oavsett vilken position man spelar på (4) och oavsett kön (5). Med anledning av detta har avdelningen för Idrottsmedicin vid Umeå Universitet och Svenska Ishockeyförbundet (SIF) startat ett forskningsprojekt som syftar till att förstå dessa problem bättre och att kunna lägga en pusselbit i arbetet med att förebygga dessa skador.
Resultaten av forskningsprojektet kommer att redovisas i vetenskapliga tidskrifter samt i SIF: s egna kanaler, bland annat här på Hockeyakademin.
De övergripande syftena med projektet är:
Forskningsprojektet, kommer bestå av fyra delstudier som kommer undersöka problematiken främst i grupperna juniorer (både herr och dam) och damelitspelare, grupper som SIF: s kompetensnätverk för Idrottsmedicin identifierat som specifika grupper där mer forskning behöver göras. Flera av resultaten kommer dock vara generaliserbara till flera grupper.
Delstudiernas inriktning
Delstudie 1: Systematisk översiktsartikel med syftet att kartlägga befintlig forskning inom området höft och ljumskproblem bland ishockeyspelare
Delstudie 2: Förekomst och ursprung av höft- och ljumsksmärta bland herrelitjuniorer i Sverige. Problem kommer beskrivas och klassificeras enligt konsensusklassifikationer (6,7)
Delstudie 3: Förekomst och ursprung av höft- och ljumsksmärta bland damelitspelare i Sverige. Problem kommer beskrivas och klassificeras enligt konsensusklassifikationer (6,7)
Delstudie 4: Två olika interventioner för att förebygga ljumskproblem bland juniorspelare
Praktisk relevans
För spelare: Fler verktyg för att i slutändan kunna förebygga höft och ljumsksmärta.
För istränare: En förståelse för hur höft- och ljumsksmärta uppträder och en förståelse för vad spelare, fystränare och medicinska team gör för att förebygga dessa problem.
För fystränare och medicinska team: En djupare förståelse för ursprunget av höft och ljumskproblem och förhoppningsvis en större förståelse för hur man kan förebygga dessa problem.
Projektmedlemmar
Anton Edlund, BSc & MSc Idrottsmedicin (Doktorand, Umeå Universitet)
Kajsa Gilenstam, PhD Idrottsmedicin, Leg. Sjukgymnast (Huvudhandledare, Umeå Universitet)
Apostolos Theos, PhD Idrottsmedicin (Biträdande handledare, Umeå Universitet)
Anders Stålman, PhD, Docent, Överläkare Ortopedi (Biträdande handledare, Karolinska Institutet)
Tobias Wörner, PhD Hälsovetenskap, Leg. Fysioterapeut (Biträdande handledare, Karolinska Institutet/Lunds Universitet
Projektgrupp Svenska Ishockeyförbundet:
John Lind, Ansvarig för forskning och utbildning
Thomas Magnusson, Ansvarig för Målvaktsutveckling
Morgan Johansson, Ansvarig för Spelares säkerhet
För att läsa mer om projektet och se status på de olika delstudierna: https://www.umu.se/forskning/projekt/hoft–och-ljumsksmarta-bland-elithockeyspelare/
Har du frågor kring forskningsprojektet, kontakta:
Anton Edlund: anton.edlund@umu.se
John Lind: john.lind@swehockey.se
Skribent:
Anton Edlund
Doktorand i Idrottsmedicin
BSc & MSc Idrottsmedicin
BSc Psykologi
Vi räknar målen i alla åldrar Tävlingsinslaget finns närvarande i varje situation på isen...
Läs mer
Under hösten har förbundskaptenerna inom Sveriges olika landslag samlats för att utvecklas, diskutera och samtala om olika ämnen...
Läs mer
För att ishockeyn ska vara stimulerande så behöver miljön uppfylla de grundläggande behoven som beskrivs i själv bestämmandeteorin Self Determination Theory; autonomi, kompetens och tillhörighet...
Läs mer
Hockeyakademin är en plattform utvecklad av
Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med Svenska Spel
Andra initiativ
svenskhockey.tvVåra sponsorer
Svenska Spel