Start Artiklar

Den relativa ålderseffekten

Artikel

Den relativa ålderseffekten

146

Den relativa ålderseffekten visar sig i form av en överrepresentation av spelare födda tidigt på året när det gäller uttagning till distriktslag, landslag och olika elitmiljöer. I klippet ses ett exempel från regionskamperna U16 under 2023 på pojksidan där klart fler spelare var födda de första två kvartalen jämfört med de två sista kvartalen.

Den relativa ålderseffekten är en kalendermånadseffekt och bestäms således inte av biologisk mognad. En spelare kan vara född i januari och vara sent mogen eller född i december och vara tidigt mogen. Den relativa ålderseffekten uppstår dessutom i tidig ålder. I ishockeyns licenssystem ses en relativ ålderseffekt redan från start vid 8 års ålder.

Ålderseffekten förklaras av flera olika faktorer tillsammans, där den fysiska komponenten bara är en liten del. De som är födda tidigt på året har levt längre och är äldre än sina kamrater i samma ålderslag. Detta har de haft nytta av och sannolikt känt sig duktiga tidigt och fått en del sekundära fördelar såsom kanske mer träning, mer uppmärksamhet, och så småningom tillgång till bättre träning och matcher. Det har lett till stärkt självförtroende och självupplevd kompetens, vilket har gjort att de tidigt födda spelarna fortsatt spela i högre grad. Det här leder i slutändan till att det blir en överrepresentation av spelare födda tidigt på året som hänger kvar långt in i ungdomsåren. Dessa spelare tenderar också att vara lite bättre i genomsnitt, vilket gör att de blir selekterade till elitmiljöer i högre utsträckning.

Som tränare är det viktigt att du känner till den här effekten och funderar över hur du kan göra så att alla i din grupp får känna sig duktiga och kompetenta i samband med träningar och att ishockeyn är rolig och utvecklande utifrån individens egna förutsättningar. Har du en stor grupp i någon av de första årskullarna kanske du kan dela in gruppen i två olika halvårsgrupper ibland? Tänk också på att den relativa ålderseffekten jämnar ut sig betydligt i vuxen ålder. Självklart måste alla få lika stor chans att utvecklas i ishockey oavsett födelsedatum.

 

Tommy Lundberg, Docent i fysiologi vid Karolinska Institutet

Vad vill du läsa mer om på hockeyakademin?

Skicka in dina tips via länken nedan

Kontakta oss
Vad vill du läsa mer om på hockeyakademin?

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Hockeyakademin är en plattform utvecklad av
Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med Svenska Spel

Andra initiativ

svenskhockey.tv

Våra sponsorer

Svenska Spel