387
I denna text förekommer olika typer av begrepp, vi ser i huvudsak tre begrepp som är bra att ha koll på i sammanhanget.
Dessa är:
Tillväxt – ökning av storleken på kroppen, dvs kroppslängd, organstorlek osv.
Mognad – processen mot det fullmogna stadiet. En process som varierar i tidpunkt och tempo.
Utveckling – beteendekompetens (kognitiv, emotionell, social osv).
Under tillväxtspurten/puberteten pekar forskningen mot en ökad skaderisk. Den praktiska tillämpningen av denna kunskap är att ungdomsledare regelbundet bör ha koll på tillväxten hos unga hockeyspelare för att identifiera spelare med ökad risk.
Tränare behöver vara medvetna om att tillväxt (skelett, hjärta/kärl osv) kommer att utvecklas i olika takt och på ett icke-linjärt sätt. Denna variation i fysisk utveckling är mest anmärkningsvärd när man jämför en grupp barn i samma kronologiska ålder, där individer av samma kronologiska ålder kan skilja sig upp till fem år avseende biologisk mognad.
Biologisk mognad återspeglar processen att gå mot ett moget tillstånd och varierar i tid och tempo. Betydande individuella variationer finns för omfattningen (storlek av förändring), tidpunkten (starten av förändring) och tempo (förändringens hastighet) av biologisk mognad.
Med ovanstående i bakgrund kanske det blir lättare att förstå att tillväxt och biologisk mognad påverkar prestationen hos ungdomar, och därigenom även laguttagningar.
På samma sätt skapar det förhoppningsvis en större förståelse för att individer har ett individuellt träningssvar – alla spelare i laget kommer inte att få samma resultat av träningen. Det är därför en stor utmaning för ungdoms- och juniortränare att avgöra om förändringar i prestationer är ett resultat från träning, eller om det mer beror på tillväxtrelaterade anpassningar.
Tips till tränare som ansvarar för spelare som befinner sig kring puberteten:
INNAN PUBERTETEN:
Innan puberteten vill vi stimulera allsidiga och varierade rörelseförmågor, stabilitet och balans. Styrketräningen är en del av den allsidiga träningen. Spelarnas förmåga att bygga muskler är inte densamma som senare i tillväxten. Likväl kan de börja vänja sig vid rörelserna vilket underlättar träningen senare i utvecklingen.
Tips:
UNDER PUBERTETEN:
Under puberteten är det stora individuella skillnader mellan spelarna. Det här måste du ta hänsyn till. Anpassa därför svårighetsgraden och belastningen. Det kan ske en tillfällig tillbakagång av koordinationen när spelarna växer mycket. Lägg därför en del tid på att befästa tidigare kunskaper.
Tips:
EFTER PUBERTETEN:
Efter puberteten ger träningen bättre svar när det kommer till muskeluppbyggnad. Nu kommer spelarna kunna träna successivt tyngre och tyngre. Det är en bra tid att börja använda skivstänger, hantlar och andra fria vikter mer än tidigare.
Tips:
Dennis Schirmer, fysioterapeut Tre Kronor
Oscar Björsfält, fysioterapeut juniorkronorna
Under senare tid har flera svenska idrottsklubbar börjat implementera mer strukturerade talangutvecklingssystem med tidigare selektering...
Läs mer
Skador och sjukdomar är vanligt förekommande inom ishockey. I en norsk studie (1) där man tittade på spelare mellan 15-20 år rapporterade 1 av 4 spelare skade- eller sjukdomssymptom under en ettårsperiod...
Läs mer
Huvudvridningar är en viktig del för både försvar- och anfallsspel. Det gör att spelarna kan läsa spelet snabbare och få användning för den individuella tekniken i matchsituationer...
Läs mer
Hockeyakademin är en plattform utvecklad av
Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med Svenska Spel
Andra initiativ
svenskhockey.tvVåra sponsorer
Svenska Spel