85
Ni är säkert många som exempelvis använt pulsband för att se hur hårt ni belastar er vid löpning, cykling eller kanske till och med hockey. Ett modernare sätt är att använda gyroskop/GPS-puckar som mäter rörelser. Det kallas ibland Catapultsystem då Catapult är en av tillverkarna av denna typ av utrustning. Om du sett en elitfotbollsspelare ta av sig tröjan efter en match kan du ha sett att de ofta bär en väst under tröjan, den västen innehåller en sådan puck.
I Kanada satte de både pulsband och Catapultsystem på damlandslaget för att mäta deras belastning under träning och match. Catapultsystemet registrerade alla rörelser, inbromsningar, accelerationer och spelarens kroppsposition. På så sätt kunde forskarna mäta både hur mycket spelarna rörde sig (så kallad extern belastning) och hur jobbigt det var för spelaren (intern belastning). Extern belastning mättes via Catapultsystemet, intern belastning mättes med pulsbandet.
Det som mättes var följande:
Extern belastning
PlayerLoad:
Har vi nämnt tidigare, det är en summa av alla krafter kroppen utsätts för i alla riktningar under ett pass.
PlayerLoad * min-1:
PlayerLoad slogs ut per minut för att ge en bild av intensiteten på passet. Detta är viktigt då träningar och matcher kan vara olika långa.
Explosive Efforts:
Antalet explosiva rörelser som skedde. Det kan vara accelerationer, inbromsningar, riktningsförändringar, tacklingar och riktigt snabb skridskoåkning.
Intern belastning
Training Impulse:
Ett värde där varje minut du spenderat i en viss pulszon multipliceras med en fastställd siffra. 50-59% av maxpuls=1, 60-69%=2, 70-79%=3, 80-89%=4, 90-100%=5)
Resultaten blev så här:
Som ni ser – i princip alla värden är väldigt mycket högre under match. För att ta ett exempel, i snitt 301 explosiva aktioner på match för en back, medan det bara vara 162 på träning. En skillnad på över 85%.
Det som är väldigt intressant är att intensitetsnivån per minut är samma på träning och match för forwards. Det är en liten skillnad på backsidan. Alla andra värden är tydligt högre på match. Det är fler explosiva aktioner och både intern- & extern belastning är tydligt högre under match. Hur tror du det påverkar spelarna att det skiljer så mycket mellan träning och match?
Dennis Schirmer, fysioterapeut Tre Kronor
Oscar Björsfält, fysioterapeut juniorkronorna
Efter puberteten ger träningen bättre svar när det kommer till muskeluppbyggnad...
Läs mer
Under puberteten är det stora individuella skillnader mellan spelarna. Det här måste du ta hänsyn till...
Läs mer
Innan puberteten vill vi stimulera allsidiga och varierade rörelseförmågor, stabilitet och balans...
Läs mer
Hockeyakademin är en plattform utvecklad av
Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med Svenska Spel
Andra initiativ
svenskhockey.tvVåra sponsorer
Svenska Spel