143
Hockey kräver god fysik med såväl bra styrka/power som bra uthållighet. Att träna dessa olika egenskaper kan innebära vissa störningseffekter, tex att uthållighetsträningen stör effekterna av styrketräningen och vice versa.
Hur kan träningen periodiseras för att undvika dessa störningseffekter?
Universitetet i Lillehammer har gjort en studie som har jämfört blockperiodisering med traditionell periodisering för att svara på den frågan. Studien bestod av 16 juniorspelare på elitnivå och träningen pågick i sex veckor. Blockperiodiseringsgruppen (BP) bestod av åtta spelare som fokuserade på utvecklingen av antingen styrka/power elleruthållighet veckovis. Under vecka 1, 3, 4 och 6 fokuserade BP-gruppen på styrka med ett HIT-pass/vecka. Under vecka 2 och 5 fokuserade de i stället på uthållighet med ett styrkepass/vecka för att upprätthålla stimulansen från styrketräningen.
Den traditionella gruppen (TRAD) bestod av åtta spelare som utförde en blandad träningsmodell med fokus på styrka/power och uthållighet varje vecka. De utförde 2-3 HIT pass och 4-5 styrkepass/vecka. Volymen och intensiteten av styrke/power- och uthållighetsträningen var lika mellan grupperna.
Innan och efter träningsperioden utfördes ett antal tester. Det visade sig att BP resulterade i större ökningar av maximalt vridmoment i benspark och VO2max än TRAD. Det var även en tendens till att BP-gruppen hade större förbättringar vid Wingate-testet (mean power output).
Den här studien tyder på att blockperiodisering av styrke- och uthållighetsträning resulterar i större förbättringar av både styrka och uthållighet hos ishockeyspelare jämfört med traditionell periodisering, trots liknande träningsvolym och intensitet.
Dennis Schirmer, fysioterapeut Tre Kronor
Oscar Björsfält, fysioterapeut juniorkronorna
Under senare tid har flera svenska idrottsklubbar börjat implementera mer strukturerade talangutvecklingssystem med tidigare selektering...
Läs mer
Skador och sjukdomar är vanligt förekommande inom ishockey. I en norsk studie (1) där man tittade på spelare mellan 15-20 år rapporterade 1 av 4 spelare skade- eller sjukdomssymptom under en ettårsperiod...
Läs mer
Huvudvridningar är en viktig del för både försvar- och anfallsspel. Det gör att spelarna kan läsa spelet snabbare och få användning för den individuella tekniken i matchsituationer...
Läs mer
Hockeyakademin är en plattform utvecklad av
Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med Svenska Spel
Andra initiativ
svenskhockey.tvVåra sponsorer
Svenska Spel