687
”Kom ihåg att jogga ned och stretcha!” Vem har inte hört tränaren basunera ut det efter träningar och matcher? Men hur är det vetenskapliga stödet för att aktiv nedvarvning och stretching minskar träningsvärk, skaderisk samt påskyndar återhämtning?
Aktuell forskning visar att en aktiv nedvarvning (tex cykel eller jogging) i allmänhet leder till snabbare reducering av mjölksyra (laktat) i blodet. Den praktiska betydelsen av det är dock tveksam eftersom en aktiv nedvarvning inte tycks minska mjölksyran i muskulaturen snabbare än passiv nedvarvning (dvs vila). En aktiv nedvarvning tycks inte förbättra prestationen senare samma dag eller dagen efter. På samma sätt verkar det inte minska risken för skador jämfört med passiv återhämtning3.
Det verkar inte heller som att stretching minskar träningsvärk 24, 48 eller 72h efter avslutad träning/match. Forskningen kan i dagsläget inte heller visa att stretching påskyndar återhämtningen1.
Sammanfattningsvis innebär nedvarvning/stretching väldigt låga risker, spelare som upplever det som behagligt kan tryggt fortsätta med rutinen. Däremot är det inte en strategi som behöver rekommenderas till hela laget eftersom effekterna av det är tveksamma. En effektivare metod för att påskynda återhämtningen och minska skaderisken är i stället att prioritera sömnen2.
Dennis Schirmer, fysioterapeut Tre Kronor
Oscar Björsfält, fysioterapeut juniorkronorna
Huvudvridningar är en viktig del för både försvar- och anfallsspel. Det gör att spelarna kan läsa spelet snabbare och få användning för den individuella tekniken i matchsituationer...
Läs mer
Efter puberteten ger träningen bättre svar när det kommer till muskeluppbyggnad...
Läs mer
Under puberteten är det stora individuella skillnader mellan spelarna. Det här måste du ta hänsyn till...
Läs mer
Hockeyakademin är en plattform utvecklad av
Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med Svenska Spel
Andra initiativ
svenskhockey.tvVåra sponsorer
Svenska Spel