374
Bio-banding är ett komplement till åldersindelad träning där spelare delas in i grupper baserat på biologisk ålder i stället för kronologisk ålder. Syftet är att skapa mer jämlika förutsättningar för spelare i olika mognadsstadier och minska skillnaderna i fysik mellan spelarna. Tanken är inte att överge de ordinarie ålderslagen – i stället bryter man av den ordinarie träningen med träning i bio-band.
Bio-banding har visat sig ge spelarna nya utmaningar. Den som är tidigt mogen kan inte längre dominera med sin fysik och tvingas att utveckla andra förmågor. Den som är sent mogen får större tillfälle att visa upp sina kunskaper, ta för sig mer på isen och visa ledaregenskaper som de kanske inte riktigt får utrymme för i sin åldersgrupp.
Ett enkelt sätt att göra indelningen är att använda den så kallade Khamis Rochemetoden. Denna metod går ut på att uppskatta spelarnas fullvuxna längd, och därefter uttrycka spelarnas mognadsgrad som procent av fullvuxen längd. En spelare som nått 90 % av fullvuxen längd är helt enkelt mer kroppsligt mogen än en spelare som nått 85 %. För att använda denna metod behövs spelarens födelsedatum, längd, vikt, samt föräldrarnas självrapporterade längd.
Om det behövs kan man slå ihop flera åldersgrupper för att få smalare bio-band och ett tillräckligt stort antal spelare. Man kan till exempel slå ihop tre åldersgrupper och köra bio-banding i en vecka i föreningen. Man gör indelningen endast efter biologisk ålder – inte kunskapsnivå eller prestation.
Vi har testat bio-banding i ishockey i en klubb i Sverige i U13 och U14-års åldern på pojksidan. Resultaten visade att spelarna upplevde nya utmaningar och att de tyckte det var kul att testa detta format. De tidigt mogna spelarna tyckte det fysiska spelet blev tuffare. De sent mogna spelarna upplevde att de kunde hålla pucken mer och ta för sig mer i spelet. Även tränarna utvärderade bio-banding som positivt och något som man definitivt tyckte kunde vara intressant att föra in som ett permanent inslag i träningen.
Tommy Lundberg, Docent i fysiologi vid Karolinska Institutet
Lagsammanhållning är en av de mest centrala faktorerna för framgång inom idrott...
Läs mer
Målskyttet är en av de roligaste delarna av is hockey och vad som i slutändan skiljer vinnare från förlorare...
Läs mer
Närkamper och fysiskt spel är en stor del av ishockeyns identitet och ett ämne som på senare år blivit omdebatterat...
Läs mer
Hockeyakademin är en plattform utvecklad av
Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med Svenska Spel
Andra initiativ
svenskhockey.tvVåra sponsorer
Svenska Spel