Hur viktig är byteslängden för att skapa målchanser?
4-nations turneringen var den första turneringen sedan 2016 när de bästa herrarna samlades för matcher. Alla som såg matcherna upplevde förmodligen en hög intensitet och kvalité i spelet och spelarna. Team 17:s analytiker Adam Almqvist har tillsammans med dataingenjören Veronica Eriksson fördjupat sig i den avancerade statistiken kopplat till byteslängd och målchanser.
Resultat
Tittar man på de målchanser i spel 5 mot 5 (A,B och C chanser) som skapades totalt i alla matcher under turneringen så är 84 % av de skapade när det anfallande lagets spelare har en snittid på under 30 sekunder. Kortare byten leder såklart till intensivare spelare och som vi ser i studien även till fler målchanser framåt.
Sammanfattning
Vill du ha intensivare spelare och fler målchanser: Titta först på byteslängden! Fundera hur du kan implementera detta i din hemmamiljö, ett exempel får du nedan från 16-landslaget.
Exempel från U16-landslaget
Under en turnering jobbade U16-landslaget med att få ner byteslängden för att få intesivare spel och framförallt att få ner de individuellla byten när spelare ”fastnade” på isen. Coachernas upplevelse av de spelarna som spelade intensivt hade inga byten över en minut i spel 5 mot 5.
En spelare som coacherna upplevde behövde bli mer intensiv hade åtta byten över en minut. Uppdraget för nästkommande matcher var helt enkelt att få ner antalet långa byten. I den sista matchen hade spelaren ett byte över en minut och upplevdes väldigt mer intensiv och hade fler intensiva förstaaktioner i t ex backcheckingen och forecheckingen samt producerade mer framåt i både målchanser och poäng.